Op sector-, afdelings-, of teamniveau kunnen zich conflicten en meningsverschillen voordoen. Conflicten en meningsverschillen kosten energie en maken emoties los. In sommige gevallen is het moeilijk om hiermee om te gaan. Openlijke conflicten moeten worden voorkomen, want buitenstaanders belasten met deze conflicten is niet goed voor een organisatie.
Conflicten en meningsverschillen hebben wel een waardevolle kant, want ze vormen vaak de motor voor verandering, verbetering en nieuwe wegen. Een belangrijke voorwaarde om de voordelen van conflicten en meningsverschillen te benutten, is dat ze niet te veel schade mogen aanrichten en dan men in staat moet zijn het conflict te hanteren. Het laatste kan nog wel eens ontbreken.
Een sector, afdeling, team of projectgroep is niet alleen bezig om de inhoudelijke doelstelling te behalen. Het is ook belangrijk dat er goed en prettig met elkaar samengewerkt kan worden. Daar gaat teamcoaching over.
Soms is niet (meer) helemaal helder wat de doelen zijn, of wat het team nu eigenlijk gezamenlijk heeft. En draagt ieder eigenlijk wel zijn/haar steentje bij? Vaak valt er wat te verbeteren in de communicatie. Overleggen zouden wel wat effectiever kunnen, het team kan moeilijk besluiten nemen of afspraken worden in de praktijk niet nagekomen. Bij de koffieautomaat bespreken collega’s de samenwerking met elkaar, maar die ene collega zelf feedback geven of om als team samen bespreken hoe het gaat is toch wel wat anders. Maakt het team gebruik van elkaars verschillen, of leidt het vooral tot onbegrip en irritatie? Misschien vindt het team het lastig om als team snel in te spelen op veranderingen. Of is iedereen vooral afwachtend en is er weinig initiatief?
Bij teamcoaching ga ik samen met het team aan de slag met deze onderwerpen. Zodat medewerk(st)ers als team prettiger, effectiever en resultaatgerichter kunnen samenwerken.